Koronavírus: India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 904 nových úmrtí

06.08.2020 Celý región

Naí Dillí 6. augusta (TASR) - India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 904 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí. Pribudlo tiež 56.282 prípadov nákazy. S odvolávaním sa na najnovšie údaje indického ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP.

V Indii dosiaľ celkovo zaznamenali už takmer dva milióny prípadov infekcie a 40.699 úmrtí. Za posledných 30 dní pritom v tejto krajine došlo v súvislosti s koronavírusom k približne 20.000 úmrtiam.

Podľa rezortu zdravotníctva sa však za ostatných 14 dní zvýšil počet vyliečených, ktorí v súčasnosti predstavujú 67 percent spomedzi všetkých nakazených, zatiaľ čo predtým to bolo len 63 percent.

Momentálne je v Indii nakazených 600.000 ľudí. Smrtnosť vírusu je 2,09 percenta.

Nákazou sú najviac postihnuté indické štáty Maháraštra, Tamilnádu a Ándhrapradéš.
 
 

Počet úmrtí na COVID-19 v Maďarsku dosiahol 600

Budapešť 6. augusta (TASR) - Počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu za posledný deň v Maďarsku stúpol oproti priemeru predchádzajúcich dní na trojnásobok, keď vo štvrtok testy potvrdili 33 nových prípadov.

Na chorobu COVID-19, spôsobovanú uvedeným vírusom SARS-CoV-2, zomrel jeden starší chronicky chorý pacient, čím počet obetí koronavírusu dosiahol 600.

Podľa aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus-gov.hu evidujú v krajine 4597 potvrdených prípadov infekcie. Z COVIDu-19 sa zotavilo 3463 pacientov.

Aktuálne je nakazených 534 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 74 ľudí; ôsmi z nich sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.
 
 

Od 7. mája prvýkrát v Nemecku pribudlo viac ako 1000 nakazených za deň

Berlín 6. augusta (TASR) - V Nemecku v stredu pribudlo 1045 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Oznámil to vo štvrtok Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Ide o prvý denný nárast o viac ako 1000 prípadov od 7. mája, pripomína agentúra DPA.

Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Nemecku od začiatku pandémie stúpol na 213.067.

Počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa zvýšil o sedem na 9175. Z COVIDu-19 sa vyliečilo okolo 195.200 nakazených.

Takzvané reprodukčné číslo vírusu (R0) udávajúce, koľko ďalších osôb infikuje jeden nakazený, malo podľa odhadov RKI k polnoci zo stredy na štvrtok hodnotu 0,9 (deň predtým to bolo 1,2). R0 odráža vývoj približne v predchádzajúcich desiatich dňoch.

Počet prípadov nákazy v Nemecku začal opäť stúpať pred niekoľkými týždňami. Najnovší denný nárast nesúvisí s lokalizovanými ohniskami, ako tomu bolo v polovici júna v prípade bitúnku v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ale prípady sa vyskytli v celej krajine.

V nasledujúcich dňoch sa navyše končia prázdniny v 16 spolkových krajinách. Už vo štvrtok sa vrátili žiaci do škôl v Hamburgu.

Spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn bude na tlačovej konferencii vo štvrtok informovať o ďalšom postupe vlády v boji proti pandémii.
 
 

Ukrajina hlási rekordný počet nakazených koronavírusom

Kyjev 6. augusta (TASR) - Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu. Počet potvrdených prípadov sa zvýšil o 1318 na celkovo 76.808, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 31 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1819.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 42.524 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa môžu zmierniť alebo zintenzívniť v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov.
 
 

Maďarsko rezervovalo 5 miliónov vakcín proti novému druhu koronavírusu

Budapešť 6. augusta (TASR) - Maďarská vláda rezervovala takmer päť miliónov vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV dodal, že zatiaľ sú vakcíny iba vo vývojovej fáze, avšak je už možné rezervovať kapacity.

Gulyás to povedal na tlačovej konferencii kabinetu v súvislosti so skutočnosťou, že viaceré krajiny už začali rokovať o budúcom zaobstaraní vakcín.

Podľa jeho vyjadrenia zatiaľ nie je zrejmé, či bude v Maďarsku povinné očkovanie, ako ani to, či bude bezplatné.
 
 

C. Müllerová: Situáciu v Maďarsku ohrozuje nekontrolovaná migrácia

Budapešť 6. augusta (TASR) - Priaznivú epidemiologickú situáciu v Maďarsku ohrozuje nekontrolovaná migrácia, povedala vo štvrtok na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa jej slov po jarnom zmiernení migračného tlaku v súčasnosti opäť stúpa počet pokusov migrantov o ilegálny vstup na územie Maďarska cez srbsko-maďarské hranice.

Potvrdil to na spoločnej tlačovej konferencii aj zástupca šéfa maďarskej polície Zsolt Halmosi, ktorý zdôraznil, že maďarsko-srbský úsek hraníc je jedinou vonkajšou hranicou Európskej únie, ktorý je pod veľkým migračným tlakom.

V Maďarsku je epidemiologická situácia veľmi dobrá, výrazným spôsobom ju však ohrozuje nekontrolovaná migrácia, zdôraznila Müllerová.

Polícia oznámila, že posilní ochranu tohto hraničného úseku, pričom sa sústredí aj na zabránenie budovaniu tunelov pod hraničnými zábranami a nasadí na sledovanie pohybu migrantov aj drony.

Po polnoci z utorka na stredu sa pokúsila takmer stovka utečencov ilegálne vstúpiť na maďarské územie pri srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke. Zhromaždili sa na srbskej strane v lese pri hraničných zábranách. Polícia ich odhalila termovíznymi kamerami.
 
 

Nórsko zaviedlo karanténu pre cestujúcich zo štyroch krajín vrátane ČR

Oslo 6. augusta (TASR) - Nórsko sa rozhodlo opätovne zaviesť karanténnu povinnosť pre cestujúcich prichádzajúcich z Českej republiky, Francúzska, Monaka, Švajčiarska a dvoch regiónov susedného Švédska. Dôvodom je skutočnosť, že v uvedených oblastiach momentálne narastá počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Toto nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti v sobotu, znamená, že osoby, ktoré prichádzajú do Nórska zo zmienených štyroch krajín a švédskych regiónov Skane a Kronoberg, musia postúpiť 10-dňovú karanténu.

Ministerstvo zahraničných vecí v Osle uviedlo, že neodporúča nórskym občanom cestovanie do týchto oblastí, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Svoje rozhodnutie zdôvodnilo narastajúcim počtom infikovaných.

"Bohužiaľ, súčasná (epidemiologická) situácia sa vo viacerých európskych krajinách uberá nesprávnym smerom," uviedla na margo tohto rozhodnutia ministerka zahraničných vecí Ine Eriksenová Söreideová.

Varovanie nórskeho ministerstva zahraničných vecí sa vzťahuje aj na Andorru, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Luxembursko, Portugalsko, Rumunsko a Španielsko.
 
 

Vyberte región